Par pārtikas produktu patēriņu mājsaimniecībās 2011.gadā

07.08.2012

Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, mājsaimniecību patēriņa izdevumi palielinājās par 5,3%. Kā tas iespaidojis izdevumus uzturam un tā patēriņu[1] mājsaimniecībās?

Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina, ka mājsaimniecību izdevumi uzturam vidēji mēnesī, rēķinot uz vienu mājsaimniecības locekli, 2011.gadā bija Ls 54 (2010.gadā – Ls 50) jeb vidēji 28,8% no visiem patēriņa izdevumiem (2010.gadā – 28,3%). Pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem mājsaimniecības tērēja par 7,0% vairāk nekā 2010.gadā. Savukārt šo produktu patēriņa cenas 2011.gadā pieauga par 8,4%.

Mājsaimniecību izdevumu pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem
un to patēriņa cenu indeksa izmaiņas (faktiskajās cenās)

(procentos pret iepriekšējo gadu)

Pārrēķinot šos izdevumus salīdzināmajās cenās, var konstatēt, ka izdevumi pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem faktiski saruka par 1,3%. Turklāt samazinājums vērojams vairākus gadus pēc kārtas. Mājsaimniecību ierobežoto ekonomisko resursu dēļ līdzekļi tiek taupīti uzturam.

Lielākajai daļai pārtikas produktu patēriņa cenu indekss (PCI) apsteidza faktisko mājsaimniecību izdevumu pieaugumu.

 

Mājsaimniecību izdevumu pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem un PCI
izmaiņas pa apakšgrupām 2011.gadā

(procentos pret iepriekšējo gadu)

2011.gadā mājsaimniecības visvairāk tērēja tādiem uztura produktiem kā gaļa un gaļas izstrādājumi, izdevumi tiem vidēji mēnesī sasniedza Ls 12 uz katru mājsaimniecības locekli, piens un piena produkti – Ls 8, maize un graudaugu izstrādājumi – Ls 8, kā arī dārzeņi – Ls 7.

Saskaņā ar Mājsaimniecību budžetu apsekojuma datiem 2011.gadā viens iedzīvotājs vidēji patērēja 49 litrus piena, 14 kg siera un biezpiena, 198 olas, kā arī 21 kg svaigas cūkgaļas,  22 kg desu izstrādājumu un kūpinājumu, 12 kg svaigas mājputnu gaļas. Kartupeļu patēriņš bija 78 kg, svaigu tomātu un gurķu – 23 kg gadā, rēķinot uz vienu mājsaimniecības locekli. No augļiem visvairāk tika lietoti āboli – 14 kg, citrusaugļi – 9 kg un banāni – 6 kg. Savukārt svaigu zivju patēriņš bija 6 kg gadā.

2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, nav vērojamas būtiskas izmaiņas pārtikas pamatproduktu patēriņā. Nedaudz ir samazinājies cūkgaļas, liellopu gaļas, pilnpiena un raudzēto piena produktu patēriņš mājsaimniecībās. Ievērojami samazinājies kartupeļu patēriņš – par 9 kg, kas varētu būt saistāms ar kartupeļu patēriņa cenu straujo pieaugumu 2011.gadā – par 35%. Savukārt 2011.gadā vairāk nekā iepriekšējā gadā mājsaimniecības uzturā ir patērējušas mājputnu gaļu, visu veidu maizi, konditorejas izstrādājumus, pienu ar samazinātu tauku saturu, tomātus, gurķus, kāpostus, kā arī augļus.

Vērojot izmaiņas pārtikas produktu patēriņā pēdējo 10 gadu laikā, var secināt, ka uzturā tiek lietoti mazāk tādi pārtikas produkti kā maize, liellopu gaļa, pilnpiens, cukurs, kartupeļi, bet vairāk – mājputnu gaļa, siers, jogurti, citrusaugļi, ķirbjaugi un pākšaugi, kā arī dzerts vairāk minerālūdens un limonādes.

Svarīgāko pārtikas produktu patēriņa izmaiņas
(vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli gadā)

Pārtikas produkti

Visas mājsaimniecības

2002

2005

2008

2010

2011

Kviešu maize (kg)

27.8

23.7

18.9

17.1

17.3

Rudzu maize, saldskābmaize u.c. maizes šķirnes (kg)

35.1

31.5

26.3

22.9

23.9

Konditorejas izstrādājumi (kg)

4.5

5.8

6.6

4.8

5.5

Putraimi (kg)

7.5

6.8

5.0

5.1

4.2

Liellopu, teļa gaļa (kg)

3.7

3.6

2.6

2.4

1.8

Cūkgaļa (kg)

17.3

21.4

21.7

22.1

20.8

Mājputnu gaļa (kg)

7.6

9.5

10.0

11.0

11.6

Desu izstrādājumi, kūpinājumi (kg)

22.4

25.3

25.4

22.0

22.2

Svaigas, atdzesētas, saldētas zivis (kg)

8.9

7.0

6.6

6.0

6.0

Pilnpiens (l)

52.0

47.6

44.0

37.8

36.6

Piens ar pazeminātu tauku saturu (l)

14.5

11.0

7.5

11.8

12.2

Jogurts (kg)

3.6

5.7

7.5

6.7

6.4

Raudzēti piena produkti (l)

12.2

11.5

11.1

12.8

11.5

Siers, mājas siers un biezpiens (kg)

12.4

12.6

14.0

13.8

13.9

Olas (gab.)

207

204

195

197

198

Āboli, bumbieri (kg)

21.3

20.7

15.6

13.4

16.7

Svaigi kāposti (kg)

11.8

11.0

9.6

7.4

9.9

Svaigi gurķi (kg)

12.0

11.2

9.3

10.1

10.9

Svaigi tomāti (kg)

11.7

11.3

12.5

10.2

12.6

Kartupeļi (kg)

115.7

102.7

82.0

87.1

78.3

Cukurs (kg)

20.7

19.3

17.0

14.5

14.2

Piezīme: Tabulas dati atspoguļo tikai pārtikas produktu patēriņu mājās.

Mājsaimniecību budžetu apsekojuma dati liecina, ka 2011.gadā mājsaimniecības ir palielinājušas izdevumus sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šie izdevumi palielinājušies par 19%. 2011.gadā mājsaimniecības maltītēm ārpus mājas tērēja vidēji 4,2% (2010.gadā – 3,7%) no kopējiem patēriņa izdevumiem. Tomēr jāsecina, ka pirms ekonomiskās krīzes mājsaimniecības gan pārtikas pirkšanai, gan maltītēm ārpus mājas tērēja vairāk.

Mājsaimniecību izdevumi pārtikai un sabiedriskajai ēdināšanai 2011.gadā
(vidēji uz vienu mājsaimniecības locekli mēnesī, Ls)

Plašāka informācija CSP mājas lapā par pārtikas patēriņu mājsaimniecībās 2011.gadā tiks publicēta šī mēneša beigās.

Sagatavojusi Dzīves līmeņa statistikas daļa
Kristīne Germane
Tālr. 67366995


 [1] Pirkto, pašražoto un bez maksas saņemto produktu patēriņš, neņemot vērā uztura produktu patēriņu restorānos, ēdnīcās u.tml. ēdināšanas uzņēmumos.